لحیم کاری و‌شیوه های مختلف لحیم کاری

1.لحیم کاری با هویه برقی :

لحیم کاری نوعی هنر یا فن در الکترونیک است که قطعه ی الکتریکی توسط ذوب یک فلز یا آلیاژ واسطه بر روی برد قرار می گیرد. وسیله ای كه در لحیم كاری مورد استفاده واقع می شود را هویه می گویند . در اثر عبور جریان الكتریسته از یك المنت حرارت تولید شده و این حرارت به نوك هویه منتقل می شود .

عمل لحیم كاریابتدا برای اینكه دو قطعه را بوسیله لحیم اتصال داد ، باید نوك هویه داغ را به محل اتصال تكیه داده تا قبل از لحیم کاری دو فلز بقدر كافی گرم شوند. سیم لحیم را به محل اتصال نزدیك نموده تا ذوب شود و اطراف اتصال را در بر گیرد . لحیم را برداشته و صبر می كنید تا لحیم كاملا در اطراف اتصال پخش شود و در نهایت هویه را از محل اتصال دور كنید

لحیم کاری و‌شیوه های مختلف آن-شرکت پارس اس ام دی

2.لحیم کاری توسط وان قلع:

ابتدا شمش را درون محفظه وان ریخته و صبر می­‌کنیم تا کاملا ذوب شود، دمای وان را به گونه ای تنظیم می­­‌کنیم که وقتی سطح لحیم مذاب را با کاردک تمیز کردیم کاملا براق باشد. این دما، دمای ایده آل است چرا که اگر دما بیشتر باشد موجب سوختن سطح لحیم  شده و اگر کمتر باشد دارای رنگی کدر است. سپس برد مدار چاپی را که قبلا المان ها روی آن قرار گرفته و پایه های آن نیز چیده شده به فلاکس آغشته کرده و فقط سطحی را که می­‌خواهیم لحیم شود درون وان می­‌کنیم. برای لحیم گرفتن کلیه پایه ها و نداشتن اتصالی بین آن ها توصیه می‌­شود که برد را به آرامی از یک سمت درون وان کرده و از جهت دیگر بیرون بکشیم. البته گرفتن نتیجه ایده ال مستلزم چندین بار تجربه است.

پس از اتمام لحیم کاری باید برد را تمیز کنید تا باقی مانده فلاکس آن از بین برود. نوع حلال شوینده ای که استفاده می­‌کنید بستگی به فلاکسی که به کار گرفته اید دارد. استفاده از فلاکس آب شور که حلال آن آب گرم است توصیه می­شود به دلیل اینکه راحتی می­توان پس از لحیم کاری، برد را با آب گرم شست و توسط پمپ باد خشک کرد بدون ماندن هیچ اثر فلاکس.

یکی دیگر از کاربردهای وان قلع برای لحیم کردن سر سیم ها و کابل ها است. وقتی که می­خواهیم یک یا چند عدد سیم را لحیم کنیم بهترین وسیله هویه است ولی  وقتی با تعداد زیادی سیم مواجه می­شویم وسیله ایده­آل وان قلع است. در این روش ابتدا سیم هایی که می­خواهیم لحیم کنیم را درون فلاکس کرده ،سپس آن ها را درون وان قلع زده و به راحتی سر سیم ها لحیم می­‌گیرند.

وان قلع(Solder Bath):وان قلع وسیله کوچکی است که برای لحیم کاری بردهای الکترونیکی مورد استفاده قرار می­گیرد،انواع کوچک آن جهت لحیم کردن سر سیم و کابل نیز به کار می­رود.شمش قلع درون محفظه وان قرار گرفته و به تدریج ذوب شده و اماده لحیم کاری می­شود.دمای قلع مذاب را نیز می توان توسط سنسورهای درون دستگاه کنترل کرد.

لحیم کاری و‌شیوه های مختلف آن-شرکت پارس اس ام دی

3.روش استفاده از خمیر قلع

مرحله اول اندود کردن برد با خمیر قلع : برای مونتاژ قطعات SMD باید با خمیر لحیم، برد را خمیر اندود کنید. خمیر لحیم به رنگ خاکستری است. این خمیر باید قبل از قطعه گذاری روی تمام پدهایی که قطعه سوار میشود قرار گیرد. خمیر اندود کردن برد مدار چاپی به دو صورت انجام میشود. R با استفاده از شابلون روش شابلون شبیه چاپ سیلک است. در این روش از یک شابلون فلزی استفاده میشود. روی شابلون، محل پایه قطعاتی که باید مونتاژ شود برش خورده است. پس از ثابت کردن شابلون روی PCB شکل خمیر لحیم را روی آن قرار میدهند و تمام منافذ و حفره هایی که مشخص کننده محل پایه ها است را با خمیر لحیم پر می کنند. به این عمل خمیراندود کردن می گویند.

Oven:آون در لحیم کاری اتوماتیک یا دستی که از خمیر قلع استفاده می­شود، مورد استفاده قرار می­گیرد.بردی را که خمیر قلع خورده و قطعات روی آن نصب شده است را درون آون گذاشته و حرارت آون را متناسب با نقطه ذوب خمیر قلع و همچنین حرارت قابل تحمل قطعات تنظیم کرده. اندکی صبر کرده تا خمیر قلع ذوب شده و عمل لحیم کاری به اتمام رسد.